Naslovna O nama Kategorije Uslovi Obuka Ispit Vozila Naš tim Cenovnik Kontakt

 
   Na  osnovu  Zakona o  bezbednosti saobraćaja na putevima i Pravilnika o vozačkim dozvolama, od 01.01.2011. god. u Republici  Srbiji se izdaju vozačke dozvole  za upravljanje motornim vozilima, odnosno skupovima vozila  sledećih kategorija:

kategorija vrsta vozila slika vozila
AM
Mopedi, laki tricikli ili laki četvorocikli.


-Moped je motorno vozilo sa dva točka koje ne može da razvije brzinu veću od 45 km/h, i čija radna zapremina motora ne prelazi 50 ccm, ili snaga motora ne prelazi 4 kw kada vozilo ima električni pogon.

-Laki tricikl je motorno vozilo sa tri točka koje ne može da razvije brzinu veću od 45 km/h, i čija radna zapremina motora na benzin ne prelazi 50 ccm, ili snaga motora ne prelazi 4 kw kada vozilo ima električni pogon, ili koristi neku drugu vrstu goriva za pogon.

-Laki četvorocikl je motorno vozilo sa četiri točka, čija masa ne prelazi 350 kg, koje ne može da razvije brzinu veću od 45 km/h, i čija radna zapremina motora na benzin ne prelazi 50 ccm, ili snaga motora ne prelazi 4 kw kada vozilo ima električni pogon, ili koristi neku drugu vrstu goriva za pogon.


A1
Motocikli čija radna zapremina motora nije veća  od 125cc i snage motora do 11 kw čiji odnos snage motora i mase vozila nije veći od 0,1 kw/kg i teški tricikli čija snaga motora ne prelazi 15 kw.
-Motocikl je motorno vozilo sa dva točka ili sa tri točka (motocikl sa bočnim sedištem) koje može da razvije brzinu veću od 45 km/h, i čija radna zapremina motora prelazi 50 ccm, ili snaga motora prelazi 4 kw kada vozilo ima električni pogon.

-Teški tricikl  je motorno vozilo sa tri točka koje može da razvije brzinu veću od 45 km/h, i čija radna zapremina motora na benzin prelazi 50 ccm, ili snaga motora prelazi 4 kw kada vozilo ima električni pogon, ili koristi neku drugu vrstu goriva za pogon.

A2
Motocikli čija snaga motora nije veća od 35 kw i čiji odnos snage motora i mase vozila nije veći od 0,2 kw/kg.
NAPOMENA:
- Vozač vozila kategorije A2, može da upravlja vozilom kategorije A1 i AM.
A
Motocikli i teški tricikli čija snaga motora prelazi 15 kw.

NAPOMENA:
- Vozač vozila kategorije A, može da upravlja vozilom kategorije A1, A2 I AM.

B1
Teški četvorocikli.
-Teški četvorocikl je motorno vozilo sa četiri točka, osim lakog četvorocikla, čija masa ne prelazi 400 kg, odnosno 550 kg za teretna vozila i čija snaga motora ne prelazi 15 kw

NAPOMENA:
 
- Vozač vozila B1 kategorije ima pravo da upravlja i lakim triciklima, teškim triciklima čija snaga motora nije veća od 15 kw, lakim i teškim četvorociklima.
B
Motorna vozila, osim vozila kategorije A, A1, A2, AM, F i M, čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3.500 kg i koja nemaju više od osam mesta za sedenje ne računajući sedište za vozača.
NAPOMENA:
- Vozač vozila kategorije B, može da upravlja vozilom B1 kat.
- Vozač vozila B kategorije ima pravo da upravlja i lakim triciklima i lakim četvoriciklima, teškim triciklima čija snaga motora nije veća od 15 kw i teškim četvorociklima
- Vozač vozila B kat. može da upravlja i teškim triciklima čija snaga motora je veća od 15 kw kada napuni 21 godinu.
- Vozači kategorije B mogu da upravljaju tim vozilima i kada im je pridodato priključno vozilo čija najveća dozvoljena masa nije veća od 750 kg.

BE
Skup vozila čije vučno vozilo pripada kategoriji B, najveća dozvoljena masa priključnog vozila je veća od 750 kg, a nije veća od 3.500 kg.
C1
Motorna vozila, osim kategorije A, A1, A2, AM, F, M, B, D i D1, čija je najveća dozvoljena masa veća od 3.500 kg, a nije veća od 7.500 kg.
NAPOMENA:
- Vozači kategorije C1  mogu da upravljaju tim vozilima i kada im je pridodato priključno vozilo čija najveća dozvoljena masa nije veća od 750 kg.
C1E
Skup vozila čije vučno vozilo spada u kategoriju C1, a najveća dozvoljena masa priključnog vozila prelazi 750 kg i najveća dozvoljena masa skupa ne prelazi 12.000 kg, kao i skup vozila čije vučno vozilo spada u kategoriju B, a najveća dozvoljena masa priključnog vozila prelazi 3.500 kg i najveća dozvoljena masa skupa vozila ne prelazi 12.000 kg.
NAPOMENA:
- Vozač vozila kategorije C1E može da upravlja skupom vozila kategorije BE.
C
Motorna vozila, osim kategorije A, A1, A2, AM, F, M, B, D, i D1, čija je najveća dozvoljena masa veća od 3.500 kg.
NAPOMENA:
- Vozač vozila kategorije C, može da upravlja vozilom C1 kat.
- Vozači kategorije C mogu da upravljaju tim vozilima i kada im je pridodato priključno vozilo čija najveća dozvoljena masa nije veća od 750 kg.
CE
Skup vozila čije vučno vozilo pripada kategoriji C, a najveća dozvoljena masa priključnog vozila je veća od 750 kg.
NAPOMENA:
- Vozač vozila kategorije CE može da upravlja skupom vozila kategorije C1E i BE.
- Vozač vozila kategorije CE može da upravlja skupom vozila kategorije DE, ukoliko ima kategoriju D.
D1
Motorna vozila za prevoz lica, koja osim sedišta za vozača imaju više od 8, a najviše 16 sedišta i čija maksimalna dužina ne prelazi osam metara.
NAPOMENA:
- Vozači kategorije D1 mogu da upravljaju tim vozilima i kada im je pridodato priključno vozilo čija najveća dozvoljena masa nije veća od 750 kg.
D1E
Skup vozila čije vučno vozilo pripada kategoriji D1, a najveća dozvoljena masa priključnog vozila je veća od 750 kg.
NAPOMENA:
- Vozač vozila kategorije D1E može da upravlja skupom vozila kategorije BE.
D
Motorna vozila za prevoz lica, koja osim sedišta za vozača imaju više od 8 sedišta.
NAPOMENA:
- Vozač vozila kategorije D, može da upravlja vozilom D1 kat. - Vozači kategorije D mogu da upravljaju tim vozilima i kada im je pridodato priključno vozilo čija najveća dozvoljena masa nije veća od 750 kg.
DE
Skup vozila čije vučno vozilo pripada kategoriji D, a najveća dozvoljena masa priključnog vozila je veća od 750 kg.
NAPOMENA:
- Vozač vozila kategorije DE može da upravlja skupom vozila kategorije D1E i BE.
F
Traktori sa ili bez priključnih vozila i radne mašine.

NAPOMENA:
- Traktorom i radnom mašinom može upravljati samo vozač koji ima vozačku dozvolu za upravljanje vozilima F kategorije.

M
Motokultivatori.
NAPOMENA:
- Motokultivatorom može upravljati vozač koji ima vozačku dozvolu za upravljanje vozilom bilo koje kategorije.
                       
Ispitna pitanja

Priručnik

Prva pomoć

Propisi

Foto galerija

Video